Zlato i bronza stonoteniskog kluba Spin Prnjavor na memorijalnom turniru BLC Open 2016.

Vrijeme potrebno za čitanje članka: 4 minutes.

Stonoteniski-turnir-2016

U nedjelju 29. maja 2016. godine, održan je BLC Open 2016 Memorijalni stonoteniski turnir Dragan Milinković. Pod organizacijom Visoke škole “Banja Luka College” na turniru je učestvovalo 80 takmičara u kategoriji profesionalaca (seniori, seniorke) i rekreativaca.

Iz našeg kluba išlo nas je petero i to:

  • Zoran Sarić
  • Mirko Višekruna
  • Miodrag Živković
  • Dragoš Strugar
  • Klaudio Milanković

Pošto je turnir bio podijeljen i na rekreativce, kojih je bilo 30ak, napravljeno je osam grupa sa po tri do četiri igrača. Ostalih 50ak su profesionalni igrači.

Mi iz Prnjavora bili smo razbacani po grupama, osim grupe 3 u kojoj smo zajedno bili Dragoš i ja. Iako je pokazao veliki otpor i takmičarski duh, Dragoš nije uspio da se kvalifikuje u osminu finala. Ovo je svakako jedno veliko iskustvo za novopečenog stonotenisera koji je pokazao ogroman napredak posljednjih mjeseci.

Zoran Sarić  i ja, nakon žestoke borbe u grupi sa po 3:2 u setovima, bili smo drugi u grupi što je bilo dovoljno za prolaz dalje. Sa druge strane, ništa lošiji rezultat nisu napravili ni Mirko ni Mićo te smo se nas četvorica plasirali u posljednjih 16 igrača.

U osmini finala mečevi su se  igrali po sistemu kupa tj. na ispadanje. Igralo se na tri dobijena seta. Nakon izvlačenja dobio sam da igram protiv prošlogodišnjeg pobjednika BLC Open 2015. Meč je prošao mnogo bolje nego što sam se nadao. Prvog nosioca turnira  savladao sam sa 3:0 u setovima, plasirajuci se time u četvrt finale. Zoran Sarić je odigrao odličan meč protiv jednog od favorita te ga je nakon izgubljenog prvog seta pobijedio sa 3:1.

dvorana

Mirko i Miodrag su igrali mnogo puta jedan protiv drugog u klubu, ali ovaj put su prvi put igrali zajedno u osmini finala. To što poznaju jedan drugog nije mnogo uticalo na rezultat i njihovo raspoloženje, Mirko je eliminisao Miodraga sa 3:1 u setovima plasirajući se tako u četvrt finale u kojem sam ga čekao ja.

U četvrt finalu smo bili Zoran, Mirko i ja, i sama ta činjenica nas je usrećila. Došli smo iz Prnjavora, kao rekreativci, i dogurali smo do poslednjih osam igrača. Medjutim, Mirko nam nije dao da se time zadovoljimo te je Zoranu i meni “naredio” da osvojimo turnir.

Prvi meč smo igrali Mirko i ja. Nas dvojica često “kuvamo” u klubu i rezultatski gledano uvijek bude neizvjesno ko će da pobijedi. Mirko je pružio sjajan otpor i ovaj put. Rezultatom 3:1 prošao sam dalje.

Sa druge strane Zoran je odigrao lagan meč i bez veće muke prošao u polufinale.

polufinale

U polufinalu sam igrao protiv Dede. Iako mu nadimak aludira na sporost ovaj živahni momak je veoma brz i igra jako dobro što je pokazao time kada je namučio Zorana tokom meča u grupi. Nakon izgubljenog prvog seta morao sam se malo više fokusirati i napadački orijentisati kako bih ga savladao. Pobjedom od 3:1 sam se plasirao u finale, te sam odmah poslije meča sjeo da gledam Zoranov polufinalni meč.

Zoka i ja, osnivači Stonoteniskog kluba Spin Prnjavor, prijatelji iz djetinjstva, kumovi. Želio sam da odigramo to finale.

Zoranov meč protiv Tomaša je bio naporan i dug. Nasuprot Zorana nalazio se polu-defanzivac koji se nije ustručavao  i  da napadne kada se ukaže prilika. Kombinacija jake odbrane sa povremenim napadima natjerala je Zorana da igra mnogo opreznije. Jaki spinovi, i zarezane loptice su bile stvari koje su činile ovaj meč teškim i bila je potrebna velika koncentracija i trud da se ostane u meču. U trenutku je bilo 2:2 u setovima i 9:7 za Zorana. Nakon par dobrih servi i napada igralo na razliku. Zoran je gubio 15:14 kada se otvorila prilika za napad. Zoran je jakim forhendima odgurnuo protivnika daleko od stola, što je natjeralo Tomaša da se brani visokim lobovima. Nakon drugog loba, loptica je izgledala kao da ide vani ali je u posljednjem trenutku očešala rub stola i na taj način donijela pobjedu Tomašu.

polufinale-y

Medjutim, nije bilo vremena za tugu. Zorana je čekao meč za treće mjesto a mene je čekalo veliko finale. Ovaj put Zoran je pobjedio Dedu bez većih problema i time osigurao sebi treće mjesto.

Inače, na ovom turniru igrao sam do sada tri puta i osvajao treća mjesta, po prvi put sam u finalu. Čekao me je isti igrač koji je pobjedio Zorana te sam znao da moram dati svoj maksimum ako želim zlato.

Finalni meč izmedju Tomaša i mene je bio jako sličan Zoranovom meču sa njim. Duge razmjene, odbrana, jaka koncentracija. Naizgled nezanimljiv meč od strane gledalaca jer se igralo dosta konzervativno. Nepoznavanje serve ovog igrača i stila igra natjeralo me je da prvi set izgubim sa velikom razlikom. Nakon toga sam preokrenuo i poveo sa 2:1 u setovima. Dvije meč lopte sam prokockao u ovom četvrtom setu i igrao se peti, odlučujući set. Jako brzo sam poveo sa 5:0. Medjutim, strah i uzbudjenje mi je remetilo koncentraciju. Nakon dosta grešaka sa moje strane rezultat je bio 9:9 i imao sam dvije serve.

rezultat-9-9

Nakon prve odlične serve poveo sam sa 10:9. Treća meč loptica je bila odlučujuća te sam odnio pobjedu sa 3:2. Osjećaj je bio odličan.

Moj omiljeni profesor sa BLC-a, Prof. dr Mladen Mirosavljević, uručio mi je trofej i diplomu kao direktor “Banja Luka Colleg”-a uz riječi: “Nemaš pojma koliko mi je zadovoljstvo što tebi uručujem ovu nagradu”. Njegova predavanje su bila jedna od najzanimljivijih i mnogo toga sam naučio od njega , ne samo stručno već i o životu uopšte. Zadovoljstvo je bilo obostrano.

Sve u svemu , bio je ovo uspješan dan za članove STK Spin Prnjavora i pored svega smo se zabavili. Nakon turnira čekala nas je rekreativna liga što je bio pravi ispit izdržljivosti poslije cjelodnevnog igranja.

Zahvaljujući Mići i Mirku imali smo odlično raspoloženje.

uzivancija

Svi  koji smo igrali na ovom turniru smo rekreativni igrači. U klubu najčešće igramo mečeve, a onima koji žele više da nauče rado pokazujemo kako da bolje igraju stoni tenis. U klubu imamo igrača raznih kvaliteta tako da svako od vas sebi može da nadje ravnopravnog protivnika. A čak i da ste totalni početnik opet ste dobrodošli da dođete da se zabavimo i družimo jer to je suština sporta. Od boljih igrača možete samo napredovati, iako izgubite. Ja uvijek rado igram sa jačim jer na taj način učim i napredujem u stonom tenisu.